BE’AD CHAΪM

Abortus, dat in Israël sinds 1977 legaal is, is geen onderwerp van discussie noch een politieke kwestie. Onze regering keurt ongeveer 19.000 abortussen per jaar goed en financiert deze via onze nationale ziektekostenverzekering. Hoewel we hard werken om een nationale mars voor het leven te organiseren, slaat dat niet aan bij de Joodse bevolking. Niemand wil een standpunt innemen. Mensen willen ‘politiek correct’ blijven. Tot mijn vreugde hebben verschillende Messiasbelijdende Israëliërs het gevoel gekregen dat zij meer moeten doen om een einde te maken aan abortussen. Een gemeente in Karmiël hield onlangs een driedaagse conferentie over abortus en over onze verantwoordelijkheid om het leven van de ongeborenen te beschermen. Degenen die de conferentie bijwoonden werden geraakt door de krachtige boodschappen en getuigenissen. Daarnaast voelden verschillende jonge vrouwen in meerdere steden zich geroepen om actie te ondernemen en belangstelling te wekken binnen de Messiasbelijdende gemeenschap. Ze zijn van plan om met leiders, jeugdgroepen, kampen en hun gemeenten en vrienden te spreken over onze verantwoordelijkheid en dat we ons bewust moeten zijn van wat er aan de hand is en dat we een verschil moeten maken. Ik geloof dat God mensen op doet staan, die een standpunt voor het leven willen innemen.
De staf wil u bedanken dat u het mogelijk heeft gemaakt dat we het afgelopen jaar rond de 500 kinderen hebben kunnen redden.

Stagiaires van de Hebreeuwse Universiteit
Voor het derde jaar waren we gezegend met een stagiair, die een masterstudie in non-profit organisaties doet aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Ik vond de gedachten van onze huidige stagiair, Michal, zeer ontroerend:
“Toen ik mijn stagemogelijkheden besprak met de stagecoördinator van de Hebreeuwse Universiteit, werd ik aangetrokken tot Be’ad Chaïm toen ik hoorde over alle geweldige diensten die zij aan vrouwen leveren. De pro-life discussie kan erg verhit zijn, maar ik geloof dat het belangrijk is om verder te kijken dan de politiek en te onthouden dat er uiteindelijk mensen zijn die hulp nodig hebben, hoe je je ook voelt over een kwestie. In mijn stage bij Be’ad Chaïm hoop ik het publiek bewuster te maken van de organisatie, zodat steeds meer vrouwen weten dat ze ergens terecht kunnen”.
Michal heeft het hart van Be’ad Chaïm veroverd – om te zorgen, te dienen en praktische liefde te bieden aan vrouwen in hun zeer moeilijke situaties.

Conferentie voor Messiaanse soldaten
Mooi te horen hoe Anaelle op deze conferentie over haar werk bij ons heeft verteld en Messiaanse soldaten uitdaagde om voor het leven te kiezen in het leger en geen abortus te plegen. Veel soldaten waren diep onder de indruk van haar woorden en sommigen namen flyers en magneetjes mee en we hopen dat die in crisissituaties kunnen helpen als er meisjes zwanger zijn. Tien procent van de Israëlische vrouwen heeft hun eerste abortus als ze in dienst zijn. We moeten ze laten weten dat er hulp beschikbaar is.

Bijeenkomst voor moeders in Jeruzalem:
Elke maand verwelkomen we onze nieuwe moeders in Jeruzalem voor een brunch en een programma, bijvoorbeeld een lezing, getuigenis of seminar. De onderwerpen zijn gevarieerd en omvatten getuigenissen van voormalige drugsverslaafden, hoe je je baby in slaap kunt brengen, voeding, lichaamsbeweging, het belang van vergeving, kunsttherapie, enz.  Ons doel is om deze gebroken vrouwen te bemoedigen, te onderwijzen en troost te bieden.
Deze maand hebben de moeders geleerd hoe ze ‘kimbap’ (de Koreaanse versie van sushi) kunnen maken. Voor veel van deze vrouwen is het leven erg zwaar en stressvol met weinig tijd om te ontspannen en nieuwe vaardigheden te leren of andere ervaringen op te doen. De moeders hadden veel plezier en genoten van het heerlijke eten. Het belangrijkste is dat ze zich geliefd, geaccepteerd en bijzonder voelden.
Vorige maand hebben een dokter en verpleegster zich een dag lang als vrijwilliger bij ons aangemeld om de moeders en baby’s te controleren en de zwangere mama’s een echo te geven.  We zijn dankbaar voor hun bijdrage van tijd, expertise en zorg.

Het verhaal van Kati
De 25-jarige Batel schreef ons het volgende: “Ik waardeer uw werk zeer want ook ik werd gered door uw werk”. Kati was in verwachting, ongehuwd en werd door haar vriendje en vrienden onder druk gezet om te aborteren. Maar dankzij Be’ad Chaïm koos ze voor het leven van Batel. Kati werkte een aantal jaren bij ons als adviseuse. Batel zegt: “Mijn moeder is gezegend!” Ze heeft nu acht kinderen, waarvan Batel de oudste is en de jongste is negen jaar. En Kati is grootmoeder van Batel’s twee kinderen. Zo zie je dat je niet alleen de moeder en het kind redt maar ook de toekomende generaties.

De Levens Tuinen:
Afgelopen winter hebben 30 Portugees sprekende vrouwen bomen geplant in de Levens Tuinen. Eén van de vrouwen, Jacci, is onlangs in Israël geweest en heeft me haar verhaal verteld. Ze had een boom geplant ter nagedachtenis aan de baby die haar zus 40 jaar geleden door een abortus verloren had. Haar 25-jarige tweelingzusjes waren tegelijkertijd zwanger geweest. Hun moeder, die in het ziekenhuis werkte en betrokken was bij occultisme, bracht hen naar een dokter voor een ‘controle’, maar had de dokter verteld dat ze allebei moesten aborteren. De zussen waren er kapot van. Eén zus overleed tien jaar later aan borstkanker. De tweede van de tweeling trouwde en kreeg kinderen, maar haar leven was altijd ‘ellendig’, verarmd en vol schaamte. Deze zus had sinds de abortussen niet meer met haar moeder gesproken. Na het planten van de boom zegt Jacci tegen haar zus: “Je moet het mama vergeven.” Ze antwoordde: “Ik kan onmogelijk naar haar toe gaan. Hoe kan ik haar vergeven wat ze gedaan heeft?”. “Je moet vergeven, zodat je kunt beginnen te leven.” Samen vlogen ze naar hun moeder. De zus vergaf de moeder, ze waste haar voeten en zalfde haar met olie uit de Levens Tuinen. Alles is veranderd. De moeder werd warmer en gevoeliger, hoewel ze nooit heeft toegegeven dat ze het fout had gedaan toen zij de abortussen afdwong. Jacci is één van zes zussen die allemaal het contact met hun moeder hadden verbroken vanwege misbruik en verwaarlozing. Ze zei: “Het planten van de boom was een nieuw begin voor ons allemaal.” Ze vloog naar elk van haar zussen toe die in verschillende landen wonen. Ze sprak urenlang met hun ouders over herstel, waste hun voeten en zalfde hen met de zalfolie uit de Levens Tuinen.  Ze vatte het zo samen: “Ik heb deze week nog vijf bomen geplant om mijn gezin nieuw leven en genezing te brengen. Abortus treft niet slechts één persoon. Het heeft een geestelijke invloed op een hele familie. In de afgelopen zes maanden, sinds het planten van de eerste boom, is het leven van mijn zus veranderd. Toen ik de boom plantte, zag ik de wortels en realiseerde ik me dat de wortels werk en zorg nodig hebben.  Mijn passie is om vrouwen te helpen om weer te gaan LEVEN door de vrijheid van vergeving. Ik kan vergeven omdat ik de vrijheid tot vergeving voor mezelf kan accepteren.

Naar alle artikelen