De afgelopen maanden is een klein maar trouw team bezig geweest met wat we nu een “Gebedstest” noemen. We zijn begonnen met bidden, tegenover de Knesset, maar we zijn nu verhuisd naar een groot kruispunt waar we grote borden dragen die zichtbaar zijn voor het publiek. Ondanks de recente beperkingen in verband met Covid-19, zijn protesten nog steeds toegestaan en zijn wij aan het bidden + protesteren tegen abortus. Het is ons doel om het publiek bewust te maken van abortus, om de publieke opinie te veranderen en om levens te redden. Ook zijn wij enthousiast over een ander initiatief om de publieke opinie te veranderen, genaamd “Zchutam” (Hun Recht), een sociale mediacampagne om het publiek de echte feiten over abortus te laten weten.
Ik ben verdrietig omdat veel van de vrouwen die bij ons om hulp komen, zijn misbruikt door mannen die wel genot zochten, maar zich niet wilden binden. Vaak vertelt een moeder ons over een partner die zei dat hij om haar gaf, maar vervolgens tegen haar zei: “Vertrek jij maar!” toen ze weigerde om hun kind te aborteren. Ik dank God voor de vele geweldige mannen die ondanks moeilijke omstandigheden toch verantwoording nemen voor hun gezin. We bidden voor hen die geen zorg tonen. Dank u dat u op de bres staat voor de gekwetste vrouwen en kinderen die het nodig hebben om beschermd te worden door een liefhebbende echtgenoot en vader.

Purim
Dit jaar hebben trouwe en gulle gevers ons een grote zending van honderden kostuums gestuurd voor het Purim feest. We hebben veel van deze kostuums door het hele land kunnen sturen met een speciale feestkaart om de moeders te laten weten dat het een geschenk is van onze crisis- zwangerschapscentra en dat we er zijn om iedereen te helpen die zich in moeilijkheden bevindt. Wij hebben ook met vreugde de kostuums uitgedeeld aan het Departement van Sociale Diensten in Jeruzalem, zodat zij nog meer behoeftige kinderen konden helpen. In ons kantoor kwamen moeders langs (één voor één wegens beperkingen) om vakantiekostuums voor hun kinderen uit te kiezen. We zijn zo gezegend dat we vreugde kunnen brengen in het leven van mensen die nieuw geluk en hoop zo nodig hebben!

Yolena en baby Leah
Yolena vierde deze maand de eerste verjaardag van Leah! De kleine Leah is een schat en geeft haar mama veel kusjes. Yolena vindt het jammer dat Leah’s vader geen interesse heeft getoond en niet eens weet dat ze geboren is. Yolena is blij dat ze kan werken ook al zijn de uren zwaar. Ze begint om 4 uur ’s middags en werkt tot middernacht. Ze is blij dat ze bij haar ouders woont die graag voor Leah zorgen terwijl zij aan het werk is. Yolena telt al haar zegeningen!

Tali en tweeling Gal & Yam
Tali was superblij toen ze vorige maand de eerste verjaardag van haar tweeling Gal en Yam vierde. Ze had gehoopt op een groot feest met familie en vrienden, maar moest er vanwege de beperkingen een eenvoudig, klein feestje van maken. Zij was gescheiden en had vier kinderen toen zij ontdekte dat zij zwanger was van de tweeling, en haar nieuwe partner vroeg haar met hem te trouwen. Hij is een goede en zorgzame man en heeft de andere kinderen geholpen met hun ‘Zoom’ schoolwerk terwijl zij voor de tweeling zorgt. Tali vertelde dat er vrede is in het huis en dat de oudere kinderen behulpzaam zijn, vooral met de baby’s.

Onze consulente voor vrouwen die een (on)geboren kind verloren hebben, Annie, deelde dit ontroerende verhaal:
Nora, 37 jaar oud en zwanger, belde onze hotline voor hulp. Toen ze haar vriend vertelde dat ze zwanger was, verbrak hij helaas hun relatie en gooide haar uit zijn huis toen ze met hem wilde praten. Ze was vastbesloten om deze baby te houden, die ze onmiddellijk erkende als een geschenk van God. Vier maanden in de zwangerschap bracht een echografisch onderzoek mogelijke problemen met de ontwikkeling van de baby aan het licht. Nora volgde met tegenzin het advies van haar arts op om een abortus te laten uitvoeren. Ze zei dat dit de moeilijkste beslissing was die ze ooit had genomen. Ze sprak 50 minuten met me, en ik onderbrak haar nauwelijks omdat ik vond dat ze haar verhaal moest delen. Aan het einde van de sessie vroeg ik Nora wat ze van ons gesprek had meegekregen. Haar antwoord was: “Het is alsof ik een plek heb waar ik de storm die in me zit kan delen”. Tijdens ons tweede telefoongesprek vertelde ze mij over haar moeilijke leven, haar teleurstellingen, haar doelen en dromen. Ik luisterde vooral en stelde een paar vragen die haar zouden doen nadenken over haar mogelijkheden voor de toekomst ondanks haar vele verliezen. Ik vroeg haar wat ze ervan vond om brieven te schrijven aan haar baby die gestorven was. Ik was verrast hoe opgewonden ze was en dat ze er al aan gedacht had om een brief aan de baby te schrijven. Aan het eind van het gesprek besloten we om elkaar weer te spreken nadat ze haar eerste brief had geschreven. Toen ik haar vroeg wat ze van ons gesprek had meegekregen, zei ze: “Ik word gesterkt”. Ik zal haar blijven begeleiden en geloof dat God genezing zal brengen in haar rouwende hart.

Genezing na verlies van een (ongeboren) kind
We danken God dat wij de eerste counseling cursus na verlies van een (ongeboren) kind hebben kunnen voltooien. Negen vrouwen uit het hele land namen deel aan de wekelijkse Zoom-lessen en leerden hoe te luisteren, te begeleiden en troost te bieden aan hen die rouwen. We zien er naar uit om genezing te kunnen brengen aan velen die rouwen in Sion.
Naast counseling nodigen wij iedereen uit om een boom te planten in de Tuinen des Levens ter nagedachtenis en ter ere van een baby die is gestorven door miskraam, abortus of doodgeboorte.