BEAD CHAI’M | Het vinden van nieuwe hoop en vreugde

Israel 75 jaar

Met vreugde vierde Israël op 26 april haar 75e verjaardag: de wonderbaarlijke wedergeboorte van de Joodse, natie slechts drie jaar na onze donkerste periode, de Holocaust. Herrezen leven ontsproten uit de zaden van verdriet en dood. God zorgt voor Zijn volk: “Hij vond hem in een woestijngebied, in een woeste, huilende wildernis. Hij omringde hem, Hij onderwees hem, Hij beschermde hem als Zijn oogappel. Zoals een arend zijn nest opwekt, boven zijn jongen zweeft, zijn vleugels uitspreidt, ze pakt en ze draagt op zijn vlerken. (Deuteronomium 32: 10-11)

In de woestijn, op de dorre plaatsen, in moeilijkheden, vindt God de behoeftigen om te beschermen, te bewaken en te dragen. In deze nieuwsbrief deel ik met u de verhalen van degenen die verliezen hebben geleden, maar toch het pad van moed hebben gekozen, het vinden van nieuwe hoop en vreugde.

Mijn oprechte dank gaat uit naar al onze supporters die handen van liefde uitstrekken naar hen die op vleugels van hoop gedragen moeten worden.

Sandy Shoshani

Mali en babymeisje Alisa

Mali, een alleenstaande Ethiopische vluchtelinge, is 33 jaar oud. Ze werkt heel hard om huizen schoon te maken om zichzelf te onderhouden en de hoge huur voor haar appartement in Jeruzalem te betalen. Haar buren zijn haar familie en steun en toeverlaat geworden. Toen Mali in een ongeplande zwangerschap terechtkwam, was ze bang. Abortus leek haar beste keuze.

Ze heeft geen Israëlisch staatsburgerschap en heeft daarom geen rechten in het land. Een vriendin hielp haar contact te maken met Be’ad Chaim, zodat we haar nieuwe hoop, emotionele steun en alle behoeften van haar baby konden bieden via ons Operation Moses Project. Babymeisje Alisa werd geboren in december 2022. Mali’s twee buren zijn meer dan familie voor haar geweest. Ze stonden naast haar tijdens de bevalling en hielpen daarna met de baby. Door de jaren heen hebben we gezien dat God familie verschafte aan degenen die geen familie hadden, in de praktische behoeften van de armen voorzag en liefdevolle steun bood aan de eenzamen. Be’ad Chaim deelt genadig met allen in nood, volgens Gods Woord: “Wanneer u uw oogst op uw akker oogst en een schoof [van graan] in het veld bent vergeten, zult u niet teruggaan om die op te halen; het zal voor de vreemdeling zijn, voor de wees en voor de weduwe, zodat de HEERE, uw God, u zegent in al het werk van uw handen.”  (Deuteronomium 24:19)

HEARTBEAT INTERNATIONALE CONFERENTIE

Sandy, als nationaal directeur, had het voorrecht om de Heartbeat International-conferentie bij te wonen, dit jaar in Louisville, Kentucky. Ze sprak de conventie toe op de Onafhankelijkheidsdag van Israël. Het was een vreugde om met gelijkgestemde pro-life vrienden de wonderen te delen die God heeft gedaan voor onze natie op haar 75e verjaardag en dat te vieren, evenals voor Be’ad Chaim op onze 35e verjaardag.

DE TUINEN VAN HET LEVEN

De tuinen blijven een troostrijke plaats als bomen worden geplant ter nagedachtenis en ter ere van baby’s die nu in de hemel zijn. Onlangs heeft onze gebedsgastvrouw, Laurel, bomen geplant voor mensen in het buitenland, hen foto’s en een prachtig certificaat gestuurd. Er is een grote verscheidenheid aan redenen waarom bomen worden geplant. Een lokale vrouw plantte ter ere van twee miskramen die haar dochter had opgelopen. Een jong stel plantte een boom op de sterfdag van hun baby. Een berouwvolle man vroeg om een boom te planten ter nagedachtenis aan de baby die hij vele jaren geleden had geaborteerd.

Verschillende bomen werden geplant door echtparen die doodgeborenen hadden gehad. Deze echtparen waren naar ons doorverwezen door anderen die bomen plantten en getroost werden. “Troost gij, troost gij, mijn volk” is het thema van deze bijzondere beboste tuin van drie hectare, waar bomen nieuw leven ontkiemen ter ere van de levens die niet meer onder ons zijn.

Lesia en baby Liza – Vluchteling van oorlog

Lesia kwam als Oekraïense vluchteling in Israël aan. Ze was zwanger en wanhopig op zoek naar hulp en steun. In haar moeilijkheden vond God haar en leidde haar naar ons, waardoor we alles konden leveren wat ze dit jaar nodig had voor haar nieuwe babymeisje Liza, dat afgelopen januari werd geboren. Onlangs, ondanks de voortdurende oorlog, keerden Lesia en haar kinderen terug naar Oekraïne, zodat haar zesjarige zoon een rugoperatie kon ondergaan.

Leisa’s man, die kanker heeft, wachtte hen op in Oekraïne. Lesia vertelde onze counselor dat er sinds de oorlog in Oekraïne geen kleuterscholen of scholen meer zijn, dus de kinderen blijven voorlopig bij haar thuis. Laten we te midden van hun moeilijkheden bidden dat God deze dierbare familie zal beschermen en bewaken.

Sigal en baby meisje Pe’er

Schattige Pe’er is onlangs een jaar oud geworden. Ze is erg vriendelijk en houdt van mensen. Toen haar moeder, Sigal, zeven maanden zwanger was, vertrok haar man zonder enige waarschuwing. Nadat Pe’er was geboren, wachtte hij maanden om contact met hen op te nemen; hij heeft haar slechts een paar keer gezien. Sigal was diep teleurgesteld dat haar huwelijk niet lukte, maar ze zegt dat Pe’er het licht van haar leven is, hoewel het moeilijk was om op slechts 21-jarige leeftijd een alleenstaande moeder te zijn. Nu kan ze zich het leven zonder Pe’er niet voorstellen. Sigal is diep dankbaar voor de aanmoediging en steun die ze heeft ontvangen in deze tijd van verdriet vermengd met nieuw leven en veel vreugde.

DANK AAN ALLEN DIE MET ONS BIDDEN!

Yali en Baby Emma

Elke week verzamelen we gebedsverzoeken van onze counselors in het hele land. Op maandagochtend worden deze gebedsbrieven de hele wereld over gestuurd. God verhoort gebeden! Onze Netanya-counselor, Helen, deelde dit prachtige verhaal: begin januari kreeg ik op onze hotline Yali, die geschokt was toen ze ontdekte dat ze 24 weken zwanger was. We hielden contact tot ze 26 weken zwanger was, maar ze bleef onvermurwbaar om haar baby te laten aborteren, en toen blokkeerde ze mijn nummer zodat er geen verder gesprek mogelijk was. Later hoorde ik dat ze een afspraak had gemaakt voor de ‘afbrekingscommissie’ om toestemming te krijgen voor een door de overheid gefinancierde abortus. Ze had zich niet gerealiseerd dat er verschillende commissies zijn, afhankelijk van het stadium van de zwangerschap en kreeg te horen dat de commissie niet de bevoegdheid had om een late abortus toe te staan. Yali was in de war en besefte niet dat ze speciale toestemming moest vragen, wat haar emotionele vermogen te boven leek te gaan.

Met 35 weken deelde ze haar dilemma met een vriendin die de Bijbel gelooft, levenskeuzes ondersteunt en terugbelde naar het kantoor van Be’ad Chaim. Yali’s oudere zus hielp haar het aan hun moeder te vertellen, die erg geruststellend en ondersteunend bleek te zijn. Yali beviel op 10 april van haar dochter Emma.

Ze realiseert zich dat Emma’s leven een wonder is van God, die zowel haar als de baby beschermde en behoedde voor lijden.

TEHUIS VOOR ZWANGERE EN NIEUWE MOEDERS

Sinds het huren van een mooi appartement aan de zuidkust, hebben we het voorrecht gehad om een thuis te bieden aan vijf verschillende vrouwen die huisvesting nodig hadden. Sommige zwangere vrouwen verbleven enkele maanden in het tehuis, anderen een jaar of langer. Onlangs ontvingen we de 18-jarige Rachab, een bedoeïenenvrouw die dakloos was. Ze heeft al vier jaar geen contact meer met haar familie. Als gevolg van het feit dat ze risico liep, aan het einde van haar zwangerschap en zonder huis, werd ze opgenomen in het ziekenhuis door de welzijnsafdeling in de Negev. Verschillende non-profitorganisaties belden en vroegen of we veilige huisvesting konden bieden. Voordat Rachab ons huis binnenkwam, was er discussie geweest over de toekomst van de baby, omdat maatschappelijk werkers vonden dat Rachab niet bekwaam was om een kind op te voeden. Maar nadat de maatschappelijk werkers hadden waargenomen hoe Yaël, onze huismoeder, teder voor de vrouwen in het huis zorgt en Rachab basisvaardigheden in het leven leert, hebben ze besloten dat Rachab met onze hulp in staat is om over haar baby te moederen. Zij zullen de situatie blijven volgen.

Rachab beviel op 12 april van haar dochter en noemde haar Layan. Yaël, als een goede ‘herderin’, traint Rachab om een liefhebbende moeder te zijn voor haar nieuwe kind.  “Hij zal zijn kudde voeden als een herder; hij zal de lammeren in zijn arm verzamelen en ze in zijn boezem dragen, en zal degenen die hun jongen hebben zachtjes leiden” (Jesaja 40:11).

Het Huis is een plaats van bescherming, liefde en training voor vrouwen die in veel opzichten zelf moeder moeten worden.

Nava en babyjongen Or Chaim

Nava, 26 jaar oud, is een alleenstaande moeder die een baan had in een kledingwinkel. Haar partner verliet haar toen hij ontdekte dat ze zwanger was. Nava heeft in het verleden één abortus gehad en was bang om nog een abortus te ondergaan, omdat ze nog steeds lijdt aan gedachten aan de baby die ze had kunnen krijgen.

Door contact met ons op te nemen via internet, vond Nava een luisterend oor en een aanbod voor praktische hulp via haar lokale counselor. Haar zoontje Or Chaim werd eind januari geboren. Zijn naam is heel bijzonder in het Hebreeuws en betekent “het licht van het leven”, aan hem gegeven omdat Nava zegt dat ze gelooft dat hij licht in haar leven zal brengen. Hoewel het moeilijk is om een alleenstaande moeder te zijn, kiest ze ervoor om positief te zijn en te leven met de hoop dat haar leven ten goede zal keren en kan veranderen.

Rachel hield baby Lavie slechts een paar minuten vast en houdt altijd van hem.

Van Israël wordt beweerd dat het nummer één in de wereld is voor de hoeveelheid prenatale tests. Vaak, wanneer er een vermoeden is van afwijkingen met de baby (foetus), wordt abortus niet alleen aanbevolen, maar krijgen ouders te horen dat het noodzakelijk is.

Terwijl de meeste ouders de artsen zullen gehoorzamen, zijn er mensen die hun mannetje staan in de verdediging van hun ongeboren kind. Ik heb me verwonderd over de vasthoudendheid en moed van ouders die wisten dat hun kind de geboorte misschien niet zou overleven, maar er toch voor kozen om de zwangerschap voort te zetten. Rachel en haar man namen contact met ons op in oktober 2022, toen ze 7 maanden zwanger was. Ze hadden deze derde zwangerschap gepland en waren blij dat ze na hun twee dochters een jongen kregen. Toch vertelden artsen hen dat hun zoon ernstige hartafwijkingen zou hebben, het misschien niet zou overleven, en als hij dat wel zou doen, zou hij gedurende zijn hele leven meerdere operaties nodig hebben. Rachel en haar man ontmoetten onze counselor, spraken over hun angsten en hun opties en kozen ervoor om hun zoon alle mogelijke kansen voor het leven te geven. Lavie werd begin december geboren en moest meteen een hartoperatie ondergaan. Lavie overleed aan infecties toen hij drie weken oud was. Toen we Rachel en haar man bezochten, rouwden ze, maar waren ze vol dankbaarheid – dank dat ze hun zoon hadden kunnen ontmoeten, dank dat ze wisten dat ze ALLES hadden gedaan wat ze voor hem konden doen, dank dat zij en hun ouders hem hadden vastgehouden voordat hij overleed, dank dat God hem had gespaard van herhaalde operaties en lijden. Het is een eer om mensen van moed te ontmoeten, zoals Rachel en haar man.

Angela en baby Hannah

Angela is 32 jaar en moeder van drie kleine kinderen. Zij en haar man vonden ons op Google toen ze op zoek waren naar een abortus voor hun vierde kind. Angela zei dat deze zwangerschap te vroeg was na de geboorte van hun laatste kind en dat hun financiën krap waren, dus wilde ze aborteren. Ze liet het zo makkelijk klinken. Toch had ze in het verleden een miskraam gehad en vertelde ze dat het resultaat van dat verlies onbeheersbaar huilen was geweest. Het is opvallend hoe woorden zo’n verschil kunnen maken bij het beschrijven van het te vroeggeboren kind. Het product van een ongewenste zwangerschap wordt een “foetus” genoemd, maar het verlies door een miskraam wordt een “baby” genoemd. Angela had overwogen om een ‘foetus’ te aborteren, maar de miskraam had de dood van haar ‘baby’ veroorzaakt. Na een ontmoeting met onze counselor realiseerde Angela zich dat het te vroeggeboren kind altijd een baby is, een uniek persoon. Ze koos voor het leven voor haar kind. Haar schattige dochter Hannah werd in januari geboren en heeft haar familie vreugde en zegen gebracht.