BE’AD CHAIM – Nieuwe levens

Sinds het begin van de oorlog zien we overal waar we kijken gezichten. Gezichten van gijzelaars. Gezichten van gesneuvelde soldaten. Gezichten van rouwende families. Maar zelfs te midden van verdriet is er nieuw leven. Met vreugde delen we in deze nieuwsbrief de gezichten van nieuwe levens. Levens van baby’s van wie de moeder in eerste instantie hun gezicht niet wilde zien. Moeders die ooit hun kinderen wilden vergeten. “Misschien kan een moeder het vergeten, maar ik zal mijn volk nooit vergeten.” God zal nooit ophouden Zijn volk lief te hebben. God zal nooit ophouden van de baby’s te houden. Dank u, beste vriend, voor het tonen van Gods liefde aan onze moeders en baby’s. Moge de Heere Zijn aangezicht over u doen schijnen en u genadig zijn. (Numeri 6:25)

Sandy Shoshani

PRIJSUITREIKING DINER IN EILAT

Aan het begin van de oorlog waren er meer dan 60.000 evacués in hotels. Vandaag de dag zijn er nog 10.000 evacués. We hadden het voorrecht om meer dan duizend cadeaubonnen te kunnen doneren aan nieuwe moeders door onze samenwerking met de gemeente Eilat. Onze begeleiders in Eilat waren vereerd om te worden uitgenodigd voor een speciale ceremonie van dank aan de vele vrijwilligers die de Israëlische vluchtelingen daar sinds het begin van de oorlog hebben geholpen. Vrijwilligers ontvingen prachtige geschenkmanden. De gemeente stuurde Be’ad Chaim ook een speciale bedankbrief voor onze vrijgevigheid in Eilat.

GEZICHTEN VAN NIEUWE LEVENS

AYA EN MEISJE TALIA

Alles leek tegen Aya te zijn. Slechts achttien jaar oud en zwanger, was ze ook dakloos. Haar vriend was soldaat en ze had geen idee wat ze moest doen. We gaven haar een thuis in ons appartement voor zwangere moeders. De vroeggeboorte van de prachtige baby Talia een jaar geleden veranderde haar leven. Sindsdien wonen Aya en haar dochter Talia bij de vader en zijn gezin en worden ze omringd door liefde en steun. Het stel overweegt te trouwen.

LILACH & BABY BOY ARI YOSEF

Lilach, tweeëntwintig jaar oud, woont met haar man en zoon Ari Yosef in het huis van haar schoonouders. Haar moeder, een drugsverslaafde, had Lilach in de steek gelaten toen ze een jaar oud was. Haar vader was ook verslaafd geweest, maar gooide zijn leven om en voedde zijn kinderen met liefde op. Lilach stuurt dit bedankbriefje naar haar counselor: “Ik wil je bedanken voor je luisterend oor, voor alle praktische dingen die je me hebt gegeven en voor de fantastische manier waarop je met me omging. Mijn goede vriend betaalde voor ons om professionele foto’s te laten maken als geboortecadeau voor Ari Yosef.”

SALWA & BABY JONGEN MINUAR

Salwa is vijftig jaar oud en woont in Arara in de Negev-woestijn. Ze heeft zestien kinderen. Haar man heeft een tweede vrouw die al zes kinderen heeft en nu in verwachting is van de zevende. Salwa voedt al haar kinderen alleen op en haar enige inkomen is een klein bedrag uit de sociale zekerheid. De maandelijkse vouchers die ze ontving via ons Operation Moses Project maakten zo’n groot verschil in haar leven. Dankzij het project heeft haar zoon Minuar, nu zestien maanden oud, alles gekregen wat hij nodig had.

LUDA & MEISJE SHAI-LEE

Luda is vierendertig jaar oud en vrijgezel. Ze werd geboren in Oekraïne, waar haar ouders scheidden en haar moeder een zware drinker was. Op haar twaalfde emigreerde ze met haar vader en stiefmoeder naar Israël, maar werd naar kostschool gestuurd en moest uiteindelijk op eigen houtje door het leven navigeren. Naarmate de jaren verstreken, ontmoette Luda een man die tien jaar jonger was dan zij. Ondanks het leeftijdsverschil beloofde hij haar toewijding en zei hij dat hij een huis met haar wilde bouwen. Ze waren plannen aan het maken toen Luda zwanger werd. In eerste instantie leek hij hier blij mee, maar toen het werkelijkheid werd, keerde hij zich tegen het hele idee. Ondanks het overwegen van abortus, koos Luda voor het leven, en afgelopen oktober beviel ze van haar dochter Shai-Lee, wat “geschenk van God” betekent. De baby heeft haar grote vreugde gebracht. De steun van Be’ad Chaim en haar raadgever is een lichtstraal en hoop voor haar geweest, en heeft haar de kracht gegeven om door te gaan, niet alleen voor zichzelf, maar ook voor haar dochtertje Shai-Lee.

YARA & BABY GIRL ARBEL

Yara woont in Jeruzalem en werd door de sociale dienst naar ons doorverwezen. Ze werd misbruikt, afgewezen, maar koos voor het leven. Ze heeft twee kinderen van zes en vier jaar oud en was net bezig met een scheiding van haar man, die erg gewelddadig was. Ze was gebroken toen ze erachter kwam dat ze weer zwanger was. Ze wilde een abortus ondergaan, maar iets in haar zei haar dat ze moest nadenken over hoeveel ze van haar twee andere kinderen houdt, en dat ze ook van deze baby zou houden, ongeacht hoe de vader is. In november verliet Yara dapper de man, trok in bij haar moeder en beviel van haar prachtige dochter, Arbel. Arbel heeft haar hoop gegeven op een mooie toekomst.

SARAH & BABY BOY AHUVIA

Toen Sarah nog maar zeventien was, merkte ze dat ze zwanger was en nam ze de nieuwe verantwoordelijkheid op zich. Ze is blij dat ze het leven heeft gekozen voor haar dierbare zoontje, Ahuvia, dat afgelopen november is geboren. Zij en haar vriend zijn getrouwd en voeden samen hun baby Ahuvia op. Ze hebben een appartement gehuurd in de buurt van Jeruzalem en zo kan ze dichter bij haar moeder zijn.

Ze zei dat Ahuvia licht in haar leven heeft gebracht en haar een reden geeft om elke ochtend op te staan. Hij is zo’n lieve baby. Ze is nu een nieuw persoon sinds ze moeder is geworden. Ze zegt dat ze niet weet hoe ze het zou hebben gedaan zonder de hulp die we haar gaven, met elke maand een cadeaubon om de kosten van essentiële babybehoeften te dekken. De baby ligt nu in de crèche; zowel Sarah als haar man werken om in hun levensonderhoud te voorzien.

AMELIA & BABY MEISJE NOVA SHIREL

Amelia is achttien jaar oud, komt uit een religieus gezin en zat nog op de middelbare school toen ze zwanger werd. Ze wist dat dit totaal onaanvaardbaar zou zijn voor haar familie. Ze was bang en verward. Ze keek online om te zien hoe ze een abortus kon krijgen, vond onze hotline en koos toen voor het leven.

Toen ze haar vriend over haar beslissing vertelde, zei hij dat ze zo snel mogelijk moesten trouwen. In november beviel Amelia van het dochtertje Nova. Nova was de naam van het muziekfestival waar het gruwelijke bloedbad plaatsvond op 7 oktober, en ze noemde haar dochter ter nagedachtenis aan degenen die daar het leven lieten.

SHANI & BABY JONGEN YAHALOM

Shani is drieëntwintig jaar oud en woont samen met haar partner in Tiberias. Ze heeft in het verleden drie abortussen ondergaan, allemaal onder grote druk van haar familie, die haar niet-Joodse partner niet goedkeurt. Ze zijn al vijf jaar samen. Dit alles heeft Shani getraumatiseerd achtergelaten, aangezien één abortus te laat was en complicaties met zich meebracht.

Toen ze merkte dat ze weer zwanger was, was ze erg angstig en gestrest. Shani en haar partner overwogen abortus. Op zoek naar hulp online, waren we er voor hen. In november beviel Shani van een gezonde babyjongen en noemde hem Yahalom, wat ‘diamant’ betekent. Ze zei dat de naam voor zich spreekt. Na het verlies van drie baby’s aan abortus, heeft ze nu een grote schat!

YULIA EN BABY JONGEN EITAN

Yulia, nu zeventien jaar oud, heeft al meer dan een jaar een relatie met een jongen. Nadat de vader van haar vriend uit de gevangenis was vrijgelaten, werd haar vriend obsessief en erg jaloers. Toen ze erachter kwam dat ze zwanger was, waren zij en haar vriend echt bang. Haar vriend en maatschappelijk werker drongen er bij haar op aan om de baby te aborteren.

Gelukkig adviseerde haar moeder haar om niet te aborteren, maar hulp te zoeken. Yulia was elf weken zwanger toen zij en haar moeder bij ons kwamen. De liefde, vriendelijkheid en steun van haar counselor en de belofte van alle babybehoeften door middel van Operatie Mozes waren levensreddend. Haar zoon, Eitan, werd in december een jaar oud. Zijn naam betekent sterk omdat Yulia wist dat ze een bolwerk nodig had voor dit nieuwe seizoen in haar leven. Eitan is sinds zijn geboorte erg ziek en is geopereerd aan zijn longen. Verdere operaties zijn uitgesteld totdat hij sterker is, maar hij lijdt aan frequente longontsteking. Ze hebben jullie gebeden nodig voor hun gezondheid!

SALMA & BABY MEISJE RAGAD

Salma en haar man waren kort na hun huwelijk enthousiast over de zwangerschap. Enkele maanden na de zwangerschap toonden tests aan dat het meisje een hazenlip zou hebben. Haar man en zijn familie drongen er bij haar op aan om te aborteren, maar Salma voelde een liefdesband met haar kind. Ze wilde haar baby, ook al was ze misschien niet ‘perfect’ volgens de normen van andere mensen.

In oktober beviel ze van Ragad, geboren met een hazenlip en een klein gaatje in het gehemelte. Salma kreeg hulp van een organisatie voor baby’s met gespleten lippen/gehemelte en wacht op een datum voor een operatie om de lip te herstellen en het gat te dichten, zodat ze geen problemen meer heeft met voeden. Salma houdt heel veel van haar dochter, gewoon zoals ze is. Haar man en zijn familie komen langzaam bij, want ze is een heel schattig baby’tje. Salma hoopt dat het na de operatie nauwelijks zichtbaar zal zijn en dat haar man zijn dochter volledig zal accepteren.