Be’ad Chaim | Tegenslag en uitbreiding tegelijk

Verlies van de rechtszaak

Op 8 augustus, terwijl ik mijn piepkleine, pas één dag oude kleindochter vasthield, ontvingen we de definitieve beslissing van de rechtbank – afwijzing van ons verzoekschrift om abortus bij 24 weken zwangerschap te stoppen. We zullen de juridische kosten van de zaak moeten betalen.

Ik was diep ontroerd toen ik besefte dat mijn kleindochter, die slechts 2,6 kilo weegt, als een persoon wordt gewaardeerd, terwijl andere baby’s, die nog in de baarmoeder zitten – maar evenveel wegen en dezelfde mogelijkheden tot leven hebben – kunnen worden afgedankt alsof zij geen mensen zijn.

Het is zeer triest te zien dat onze regering ongeboren kinderen niet wil beschermen. Toch zullen wij voor hen blijven vechten.

Psalm 106:38: “Zij vergoten onschuldig bloed, het bloed van hun zonen en dochters. Zij offerden hen aan de afgoden van Kanaän, zodat het land door deze bloedschulden ontheiligd werd.”

Deze ongeboren kinderen zijn onze familie. Het zijn onze zonen en dochters die worden geofferd aan de afgoden van reputatie, gemak en financiën. Zij kunnen niet voor zichzelf spreken; daarom zullen wij voor hen spreken.

Spreuken 31:8, 9: “Open je mond voor een stomme, voor de rechtszaak van allen die verkwijnen. Open je mond, oordeel met rechtvaardigheid, en verschaf recht aan de ellendige en de arme.”

Ik zegen u omdat u met ons in de bres staat voor deze kostbare, nog niet geboren mensen, die naar het beeld van onze Koning gemaakt zijn.

Met diepe dankbaarheid, Sandy Shoshani

Speciale geschenken voor broers en zusjes!

Deze maand hebben we een geschenk van schooltassen voor de broers en zusjes van onze nieuwe baby’s gekregen. Het Joseph Project heeft 50 rugzakjes van hoge kwaliteit geschonken voor de oudere kinderen van onze nieuwe moeders. Onnodig te zeggen dat de moeders erg blij waren met dit geweldige en praktische geschenk.

“Het is een leuke verrassing om vandaag een tas te ontvangen, nu we ons voorbereiden op het komende schooljaar,” zei Vanessa, een immigrante uit Moldavië. Vanessa zorgt thuis voor haar kinderen terwijl ze Hebreeuws studeert. Haar man helpt zijn vader in een kapperszaak, maar de zaken gaan niet zo goed.

Geschenken van liefde, zoals onze maandelijkse cadeaubon, luiers en nu een schooltas, betekenen veel voor dit jonge, worstelende gezin.

Moeder Sara en haar dochtertje Yasmin

Toen Sara 15 was, werd ze verkracht, raakte zwanger en onderging een zeer traumatische abortus, waar ze veel spijt van heeft. Op haar 19e werd ze zwanger als gevolg van één avondje uit. De vader stond erop dat ze aborteerde en zei dat hij “op de baby zou spugen” als ze zou bevallen. Toch was Sara vastbesloten om haar kind te baren en wilde ze niet nog een abortus overwegen. Vóór haar zwangerschap was ze losbandig geweest, had ze te veel gedronken en veel gerookt. De zwangerschap zette haar ertoe aan om voor haar lichaam te zorgen en niet langer toe te staan dat mannen misbruik van haar maakten. Tegen het einde van haar zwangerschap vertelden de artsen Sara dat de baby in stuitligging lag en door een keizersnede geboren zou moeten worden. Onze gebedspartners baden en de baby draaide zich om! Sara huurde een doula (een niet-professionele coach) in en beviel thuis van haar prachtige dochter Yasmin in een opblaasbaar zwembad. Sara zei dat ze niet zou toestaan dat haar verleden haar toekomst zou bederven en heeft ervoor gekozen om de beste moeder te zijn die ze kan zijn voor Yasmin. Een maand na de geboorte van Yasmin in juni, hervatte Sara haar opleiding in therapeutisch paardrijden en nam haar baby mee. We brengen hulde aan deze moedige, vastberaden jonge moeder.

Yulia en haar dochtertje Luba Miriam

Yulia woont in Noord-Israël in de stad Safed; en hoewel ze een seculiere achtergrond heeft, is Yulia bezig een orthodoxe Jodin te worden. Zij is getrouwd en heeft een goede relatie met haar man. Toen Yulia 12 jaar oud was, verloor zij haar beide ouders bij een auto-ongeluk dat haar traumatiseerde; daarna ging zij bij haar grootmoeder wonen. Drie maanden geleden emigreerden Yulia en haar man vanuit het door oorlog geteisterde Oekraïne naar Israël; ze hebben geen andere familie in Israël en Yulia zei dat ze nog steeds probeert Hebreeuws te leren.

Toen ze ontdekte dat ze zwanger was, probeerde ze hulp te zoeken. Ze voelde zich verward, niet alleen vanwege de taalbarrière, maar ook vanwege de financiële situatie van het echtpaar. Ze was bang om in een onbekende plaats te bevallen.

Gelukkig hoorde Yulia over Be’ad Chaïm en kreeg ze steun en liefde van onze Russischsprekende consulente. Alleen al de wetenschap dat ze er niet alleen voor stond, en dat er mensen waren die bereid waren om zo ruimhartig hulp te bieden, maakte voor haar het verschil. Toen de dochter van Yulia, Luba Miriam, eind juni werd geboren, gaven we haar babymeubels en de eerste van 12-maandelijkse bonnen om de noodzakelijke babyspullen te kopen, via ons Operatie Mozes programma. Het is een voorrecht om Gods liefde en genade te kunnen tonen aan nieuwe immigrantengezinnen zoals Yulia en haar man, die zich anders eenzaam zouden voelen en moeite zouden hebben om voor hun nieuwe baby te zorgen. 

Shir en haar zoontje Tohar

Shir is een 20-jarige die haar verhaal schreef aan haar consulente:

“Ik woonde samen met mijn partner en we hadden een heel stabiele, hechte en goede relatie. Plotseling begon ik op een dag een vreemd gevoel in mijn lichaam te krijgen dat ik niet gewend ben te voelen, omdat ik normaal gesproken een gezond persoon ben. Ik deed een zwangerschapstest om zeker te zijn dat ik niet zwanger was en de test was negatief. Een maand ging voorbij, twee maanden gingen voorbij en ik had nog steeds hetzelfde vreemde gevoel. Ik werd al een hele tijd niet ongesteld, dus deed ik opnieuw een zwangerschapstest en deze keer was de uitslag positief.

Ik vertelde mijn partner dat ik zwanger was en hij zei, “nou, geen probleem, laat maar een abortus doen en alles komt goed”. Ik dacht ook dat het goed zou zijn als ik een abortus zou laten doen en dat alles dan weer normaal zou worden. Ik wilde nooit trouwen of kinderen krijgen, omdat ik er bang voor was.

Ik maakte een afspraak voor onderzoek en ik maakte ook een afspraak met het abortuscomité. Ik was van plan om een chirurgische abortus te laten doen omdat ik al vrij ver gevorderd was.

Toen werd mijn grootmoeder erg ziek en we vertelden haar dat ik zwanger was, en ze was zo opgewonden bij de gedachte dat ze overgrootmoeder zou worden. Helaas is ze de volgende dag overleden. Mijn oma heeft bij ons in huis gewoond sinds ik geboren ben. Ze deed alles voor ons als een tweede moeder, en haar overlijden veranderde ons allemaal.

Iedereen was verdrietig, en het was erg moeilijk. Mijn moeder raakte in een diepe depressie, en ze wilde heel graag dat ik de baby hield, en zei dat het haar vreugde zou brengen.

Mijn vader was een beetje gespannen, omdat hij tenslotte een religieus persoon is en ik niet getrouwd ben, dus het was moeilijk voor hem om te denken dat ik een kind alleen zou opvoeden, maar al snel verzoende hij zich ermee, en nu zorgt hij goed voor me.

In die tijd waren mijn partner en ik nog samen, maar hij wilde echt dat ik een abortus zou laten doen. Hij probeerde me ervan te overtuigen dat hij alles voor me zou kopen als ik een abortus zou laten doen en dat we in het noorden zouden gaan wonen. Maar hij zei dat als ik geen abortus zou laten doen, hij geen vader wilde zijn en onze relatie niet wilde voortzetten. Hij bedreigde me echt.

Bij de eerste echo hoorde ik voor het eerst de hartslag van mijn baby en zag ik foto’s van hem en toen veranderde plotseling alles voor mij en kon ik niet meer aan abortus denken. Plotseling raakte ik aan hem gehecht, ik hoorde en zag met mijn ogen mijn baby, die in mijn lichaam woont en ik wilde hem niet doden. Een puur klein wezentje dat niemand iets had misdaan.

Ik besefte dat geen enkel geschenk dat mijn partner mij wilde geven, als ik een abortus zou laten plegen, te vergelijken zou zijn met dit geschenk dat ik kreeg.

De tijd verstreek en mijn partner werd onstabiel. Soms wilde hij vader worden, soms niet, soms wilde hij contact met mij, en soms niet. Uiteindelijk verloren we het contact. Het was erg moeilijk voor mij zonder hem, omdat ik van hem hield en ik ook erg gestrest was door de gedachte dat ik mijn kind alleen moest opvoeden.

Ik verliet het huis dat we samen deelden, en ook mijn baan, waardoor ik geen geld meer had. (Van mijn 4e tot mijn 18e woonde ik in een internaat en ik ben echt getraumatiseerd door alles wat met welzijn en internaten te maken heeft).

Ik was dus bang dat ze mijn kind van me zouden afnemen.
Be’ad Chaïm bracht me verlichting tijdens mijn zwangerschap en ik wist dat ik een basis had en dat het mijn kind aan niets zou ontbreken. Het kalmeerde me enorm en zorgde ervoor dat ik me op andere dingen kon richten en vooruit kon en plannen kon maken voor de toekomst.”

Shir is in mei bevallen van een lieve zoon. Ze woont bij haar ouders die haar helpen en steunen. Ze zijn dolgelukkig met hun kostbare nieuwe kleinzoon.

Ze noemde de baby Tohar, wat zuiverheid betekent, omdat hij voor haar puur en lief is. Ze is een liefhebbende en zorgzame moeder.

Shir is dankbaar voor alle liefde, zorg en steun die ze heeft gekregen en voegde eraan toe: “Ik hoop dat, als ik mijn verhaal deel met andere vrouwen zoals ik, dat ze zullen begrijpen wat een goede beslissing ik heb genomen en dat zij ook voor het leven voor hun baby’s zullen kiezen.”

Dringend gebedsverzoek voor kleine Avishag

Toen onze consulente Maya vroeg om ons te vertellen over haar huidige situatie en bevalling, stuurde ze ons een prachtige brief met een update over haar leven:

“Ik ben op 24 juli 2022 bevallen van Avishag, door een keizersnede. Ik was erg gespannen over de bevalling en ik was bang voor de operatie. Samen met de opwinding, was ik zo bezorgd over de komst van de baby. Ze is een schattige en mooie baby, en ik geniet erg van haar. Ik was zo gelukkig, tot ze ontdekten dat ze een hartafwijking had. Onmiddellijk na de operatie moest ik haar naar het ziekenhuis brengen waar ze werd opgenomen. Elke dag liep ik met de pijn en met de hechtingen in mijn buik; ik had geen minuut om bij te komen en uit te rusten.

Zelfs nu we weer thuis zijn, is mijn emotionele toestand niet gemakkelijk; ik moet de baby alleen opvoeden, wat moeilijk voor me is. Ik maak me veel zorgen om haar en moet elke week met haar naar het hartinstituut in het ziekenhuis. Een paar dagen nadat we thuiskwamen, ontdekte ik dat ze niet at en niet sliep, en ik was erg bang.

Avishag’s vader is niet echt in beeld. Hij komt soms op bezoek, maar helpt financieel niet en is vaak gespannen en dreigend. Het is moeilijk voor me, maar ik ben blij dat ik Avishag heb. Ik dank God voor Zijn geschenk en vraag Hem dagelijks om kracht om me te helpen standvastig en sterk te zijn. Ik wil mijn dochter alles geven wat ze nodig heeft om gelukkig en comfortabel op te groeien, zonder dat het haar aan iets ontbreekt. Ik vraag God om mij te helpen de juiste beslissingen te nemen, gelukkig te zijn en de beste weg te vinden voor Avishag, mij en mijn moeder.

De financiële hulp van uw organisatie heeft me veel geholpen tijdens mijn zwangerschap. Naast het geld, heeft de mentale steun die ik van mijn consulente kreeg, mij geholpen om door deze moeilijke tijd heen te komen. Dit is heilig werk. Jullie steunden me, moedigden me aan en hielpen me. Mijn consulente bad met me en hield van me! En ik zal jullie daar allemaal voor altijd dankbaar voor zijn. Dank aan iedereen die donaties heeft gegeven. Moge God jullie allen zegenen.”

Maya schreef deze brief op 8 augustus. Sindsdien is de gezondheid van Avishag verslechterd. Ze is nu verdoofd en ligt aan de beademing. Zij hebben uw gebeden hard nodig! 

Nieuw kantoor in Petach Tikva

In juli hebben we ons nieuwe kantoor en outreach centrum in Petach Tikvah, een stad ten westen van Tel Aviv, gehuurd, gerenoveerd en met gebed ingewijd. Nu het aantal vrouwen dat we in het hele land dienen groeit, zagen we de noodzaak om ons werk in het grotere gebied van Tel Aviv uit te breiden. Wij geloven dat dit nieuwe kantoor onze diensten zal uitbreiden in het dichtstbevolkte gebied van Israël, waar we werken aan de bescherming van moeders en baby’s.