BE’AD CHAIM | “Waarom overkomt mij dit?”

Waarom overkomt mij dit?

De omstandigheden van het leven zijn niet altijd wat we zouden plannen of verwachten. In de Bijbel zien we talloze getuigenissen van vrouwen wier leven werd omgegooid door zwangerschappen in moeilijke of ongewone omstandigheden. Sara, de vrouw van Abraham, was 90 jaar oud toen ze zwanger werd! (Genesis 11). Elizabeth, een zwangere oudere vrouw, verborg zich tijdens de eerste maanden zodat ze dichter bij God kon komen, maar misschien ook om zich te verbergen voor mensen die het niet konden geloven en woorden van ontmoediging spraken. Zelfs haar man Zacharias had in ongeloof gesproken en was door God het zwijgen opgelegd (Lucas 1). Sommige van onze Be’ad Chaim-moeders, zoals Elizabeth, moeten zichzelf beschermen tegen woorden van ontmoediging. Tamar kreeg haar schoonvader, Juda, met een kunstje in bed, zodat ze een kind zou krijgen (Genesis 38). Ze was onvolmaakt en zonk laag, maar God tilde haar op. Geen moeder is zo in de war dat Gods hand haar niet uit de put kan trekken. Simsons moeder werd zwanger terwijl Israël onderworpen was aan de Filistijnen. Haar man dacht, nadat hij een engel had gezien, dat ze zouden sterven. Zijn vrouw antwoordde in geloof: “Als de Heer ons had willen doden, zou Hij dat niet hebben gedaan… ons al deze dingen laten zien of ons dit verteld” (Richteren 13). Vaak zeggen de vaders van onze baby’s: “deze situatie is te overweldigend; Misschien moet de baby dood.” Rebekka voelde een tweeling worstelen in haar en vroeg: “WAAROM OVERKOMT MIJ DIT?” (Genesis 25). Veel verontruste zwangere moeders, zoals Rebekka, vragen: “Waarom overkomt mij dit?” Er zijn momenten waarop een zwangerschap verwarring, angst en roddel veroorzaakt, maar DEZE VERSTORING, wat een NIEUW LEVEN is, is er een van liefde en oneindige genade. Onze moeders ontdekten in deze nieuwsbrief dat een zwangerschap die ontwrichtend en onmogelijk leek, hen hun grootste vreugde bracht.

Sandy Shoshani

Heartbeat International Conference Award

Heartbeat is het grootste netwerk van zwangerschapshulporganisaties ter wereld. Op de Heartbeat Conference in april werden vijf dienende leiders geprezen voor hun decennialange zwangerschapshulp. De prijswinnaars van 2023 waren Sandy Shoshani, nationaal directeur van Be’ad Chaim; Allan Parker, voorzitter van de Justice Foundation; Betty McDowell, voormalig vicepresident van Ministry Services bij Heartbeat; en Raul en Chris Reyes, leiders bij Life Equip Global en Life Network.

Yana en zoontje Aviv

Talia, onze raadgever in Haifa, deelde dit verslag met de counselors:

“Ik wil dit zeer ongewone verhaal met jullie delen. Een vrouw genaamd Yana belde ons voor een abortus. Ik regelde een ontmoeting met haar. Toen we elkaar ontmoetten, kon ik zien dat ze erg bang was. Ze was negen jaar geleden in Israël aangekomen om te werken en had haar zoon bij haar moeder in Oekraïne achtergelaten. Hier ontmoette ze een man, trouwde en ze kregen samen een dochter. Ze liet haar zoon naar Israël komen en ze leefden als een gezin, maar het huwelijk verslechterde langzaam en ze scheidden. Ze wilde terug naar Oekraïne, maar de oorlog brak uit. Ze keerde terug naar Israël, maar werd beschuldigd van “het ontvoeren van haar dochter” en moest naar de rechtbank. Haar Israëlische staatsburgerschap werd ingetrokken. Ze had geen ziektekostenverzekering en geen werkvergunning. Ze nam een advocaat die haar hielp haar werkvergunning te herstellen, maar ze raakte betrokken bij de advocaat en bleek zwanger. Hij vertelde haar dat hij de abortus zou betalen. Ik kon haar helpen beslissen om voor het leven, voor haar baby te kiezen, maar het was erg moeilijk omdat de advocaat haar bleef bedreigen. Op een dag vroeg Yana me naar mijn geloof. Yana, opgegroeid in Oekraïne, had zelf geen geloof, maar die dag vond ze Gods Liefde en bekeerde zich echt. Hoewel ze geen ziektekostenverzekering had en via een keizersnede beviel, lukte het. Be’ad Chaim voorzag in al haar behoeften voor de baby en hielp haar met de andere behoeften voor haar gezin, inclusief het helpen met haar twee andere kinderen terwijl ze in het ziekenhuis lag. Ze vroeg of we konden helpen bij het regelen van de besnijdenisceremonie voor haar baby op de 8e dag waarop zijn naam werd aangekondigd – AVIV , (wat lente betekent). Wij waren haar steun en toeverlaat in haar tijd van nood. Lof en dank aan God voor Yana’s nieuwe leven.”
Dit is de brief van de mohel, de man die de besnijdenisceremonie doet:
“Gisteren was een zeer emotionele dag voor mij omdat ik het voorrecht had om een heel speciale baby te besnijden. Ik dank God voor het verlossen van deze baby van abortus. Met dank aan de medewerkers van Be’ad Chaim die heilig werk doen. Ik vraag jullie allemaal om te bidden voor Yana en haar familie, want ze hebben moeilijke omstandigheden.”

Dina en babymeisje Hailey

Dina is getrouwd, maar haar man raakte in paniek toen ze hem vertelde dat ze een baby verwachtten. Hij zei dat ze zijn leven had geruïneerd. Dina was er kapot van en ging op zoek naar een abortus. Na een gesprek met onze counselor in haar omgeving en het vinden van vriendelijkheid en een aanbod voor hulp via ons Operation Moses Project, koos ze voor het leven. Hun baby Hailey is nu negen maanden oud en de vreugde van haar vaders hart. Dina’s begeleider, Ettie, ontving een mooi bedankje met een babyvideo: “Mijn bezoek aan jou was als zwemmen in een zwembad. Ik kwam weg met een zo verfrist gevoel… Je hebt zoveel energie. Je moedigde me aan om de Thora te lezen, dank je! Je vertelde me dat mijn babymeisje Hailey LEVEN is. Het geeft me leven om haar op te voeden. Moge u vruchtbaar zijn en vermenigvuldigen. Ik zal de Thora lezen. Heel erg bedankt.”

Toen Ettie dit briefje met de andere raadgevers deelde, zei ze: “Ik wil jullie allemaal bemoedigen in dit heilige werk. Dank God dat Hij ons toestaat de vrucht van ons werk te zien.”

Reli en Baby Meisje Adiel Esther

Reli en haar man wonen in Jeruzalem met hun 3-jarige dochter Hillel. Ze werkt op een kinderdagverblijf. Helaas werkt haar man niet omdat hij een drugs- en alcoholverslaving heeft en momenteel in behandeling is. Toen Reli in een ongeplande zwangerschap terechtkwam, dacht ze meteen aan een abortus. Reli’s moeder wist echter dat ze hulp nodig hadden en belde Be’ad Chaim met het verzoek contact op te nemen met haar dochter. Toen Reli naar ons kantoor kwam om met een van onze counselors te praten, vloeiden er tranen omdat ze zich zo verward voelde over wat ze met haar zwangerschap moest doen. Aan de ene kant leek het onmogelijk om nog een kind te krijgen in hun huidige situatie. Maar toen herinnerde ze zich met veel pijn de twee miskramen die ze in het verleden had meegemaakt.

Gelukkig koos Reli, met de liefde en steun van haar counselor, voor het leven voor haar baby. Bij 32 weken zwangerschap was er een probleem met de placenta en liepen zowel moeder als baby het risico om te overlijden. Er werd een spoedkeizersnede uitgevoerd. Baby Adiel woog 2,1 kg, maar was in drie weken al 2,6 kg, toen ze op kantoor kwamen om kleding te kiezen. Toen ze het verhaal deelde, was het duidelijk dat Reli getraumatiseerd was door de bijna-doodervaring.

Ze zei dat het heel moeilijk was geweest voor haar en haar man, maar ze is verbaasd dat zowel zij als pasgeboren Adiel in orde zijn. De baby werd geboren op Poerim, dus haar tweede naam is ‘Esther’. Moge baby Adiel altijd zijn zoals haar naam betekent, ‘een juweel van God’.

Shir en Baby Boy Tohar

“Bijna twee jaar geleden ontdekte ik dat ik zwanger was. Mijn partner wilde dat ik een abortus zou doen, dus ik maakte een afspraak en was van plan om een chirurgische abortus (D + C) te gaan doen. Toen ik het eerste echografisch onderzoek deed, zag en hoorde ik de hartslag van mijn zoon en iets in mij dat met hem verbonden was. Ik kon hem niet doden. Mijn partner zei dat als ik geen abortus zou doen, hij geen relatie met me wilde.

Ik dacht erover na en overwoog echt wat ik moest doen omdat ik nog steeds een kind ben – slechts 19 jaar oud en pas onlangs afgestudeerd aan de middelbare school. Zo snel moeder worden zat niet in mijn plannen en ik had niet het geld of de middelen om mijn kind te geven wat hij nodig heeft om een goed leven te hebben. Ik ben iemand die snel gestrest raakt van dingen. Tijdens deze periode had ik het gevoel dat ik verdronk in deze moeilijke situatie. Ik was bang om een kind op de wereld te zetten en ik wist niet hoe ik voor hem moest zorgen. Toen hoorde ik van iemand dat er een non-profitorganisatie is die moeders helpt in situaties zoals de mijne. Ik heb ze gebeld. Ze vertelden me dat ze me een babybedje, kinderwagen, badkuip, kleding, luiers, een cadeaubon en nog veel meer konden geven. Zodra ik hoorde over alle dingen die ik van de non-profitorganisatie zou krijgen, ontspande mijn hart en nam ik de uiteindelijke beslissing om dit kind op de wereld te zetten. Zelfs als ik alleen was, wist ik dat er iemand was “die achter mij stond en wilde helpen” en me een basis gaf voor het begin, zodat alles goed zou komen. Daardoor was ik in staat om de zwangerschap met rust en kalmte door te komen en het zwanger zijn te omarmen. Het was een genot om te bevallen. Je begrijpt niet HOEVEEL ik jullie waardeer. Terwijl ik deze brief schrijf, heb ik tranen in mijn ogen.

Dankzij jullie ontbreekt het mijn zoon aan niets en heb ik vrede in mijn hart. Dankzij jullie stelt de rust in mijn hart me in staat om bezig te zijn met belangrijke dingen zoals het baren en opvoeden van dit kind en niet na te denken over waar ik geld vandaan zal halen. Ik hoef niet constant onder druk te staan. Dank aan lieve Miriam (haar begeleider) voor haar warmte en vriendelijkheid. Ik ben jullie allemaal dankbaar. Met liefde, Shir.”

Een ongeluk komt zelden alleen! Rebekka en drieling Tamar, Yaël en Ruth

Op 41-jarige leeftijd was Rebekka geschokt toen ze ontdekte dat ze zwanger was van een drieling! Diepreligieus geloofde ze niet in abortus, maar met al zeven kinderen konden zij en haar man, die in een yeshiva studeert, zich geen drieling veroorloven. Be’ad Chaim’s Operation Moses Project voorzag de drie prachtige nieuwe dochters, Tamar, Yael en Ruth, van een bed voor elk van hen, een driedubbele kinderwagen en cadeaubonnen om alle basisbehoeften van de baby’s voor hun eerste jaar te kopen. Rebekka is erg druk maar zeer gezegend!

Yulia en Baby Boy Omri

Joelia is een alleenstaande Joodse vrouw die in een Arabisch dorp woont. Ze heeft veel trauma’s opgelopen in haar leven, maar schreef deze zeer ontroerende verjaardagszegen aan haar zoon Omri op zijn eerste verjaardag:

“Mijn dierbare, mijn leven, het is nu 24 april. Ik heb het gevoel dat je pas vandaag in het daglicht kwam om mijn een knuffel te geven na zo’n zwaar seizoen en een moeilijke zwangerschap. Je bent geboren tijdens de vakantie van de Ramadan. Mijn Omri, ik was zo bang om je alleen op te voeden. Ik was depressief en gaf nergens echt om vanwege mijn lijden, maar acht maanden later werd je geboren. Terwijl ik je in mijn armen hield, vergat ik alle problemen die ik had meegemaakt. Je hebt me nieuw leven gegeven. Je bent zo speciaal, zachtaardig en knap – ik had nooit kunnen bedenken dat je zo geweldig zou zijn. Omri, jij bent de vreugde van mijn leven. Door jou is er zoveel veranderd. Het is alsof er een engel in mijn leven is gekomen. Ik zou voor je sterven en de wereld geven dat niets je ooit kwaad zou doen. Jij bent mijn privéschat. Ik weet dat er veel vreugdevolle verrassingen van jou naar me toe zullen komen. Net zoals ik je in de baarmoeder beschermde, zal ik je nu in mijn hart beschermen –je hoort bij ons gezin. Zegen op je eerste verjaardag, Omri. Mama is gek op je. Het is het beste jaar van mijn leven geweest.”

Sari, wordt over een week geboren

Onze counselor in Tel Aviv, Keren, ontving dit bedankbriefje van zwangere Sari nadat ze de mooie nieuwe meubels voor haar aanstaande geboorte begin juni had ontvangen. Haar familie had haar bedreigd en haar aangespoord tot een abortus, maar met de aanmoediging van Keren, haar raadgever, hield ze voet bij stuk voor het leven van haar baby. Haar briefje luidde:
“Goedemorgen, ik heb de kinderwagen, het bad en het bed ontvangen. Alles is perfect. Heel erg bedankt voor het redden van mij en vooral voor het begeleiden van mij op deze zwangerschapsreis. Je gesprekken en de emotionele steun die je me gaf, hebben mijn ziel gered. In de eerste maanden van de zwangerschap heb je me geholpen om moedig voor het leven te kiezen en geen abortus te plegen. Ik heb geen woorden om te beschrijven hoeveel ik u bedank. Ik wens iedereen die in de non-profitorganisatie werkt het allerbeste. Je doet het werk van engelen en ik voelde dat God je als een wonder naar mij stuurde. Bedankt dat je me de enorme opwinding in mijn hart hebt gegeven om te weten dat er zoveel goeds in de wereld is.”