CASPARI CENTER

Margarita Kantor, projectcoördinator schrijft het volgende:
Toen ik jaren geleden naar Israël kwam merkte ik iets op dat ik vreemd vond: Israëli’s leven bij de dag. Het is niet zo dat ze helemaal niet aan de toekomst denken; ze nemen ‘gewoon’ beslissingen zonder acht te slaan op de gevolgen Nu ik 16 jaar in Israël woon begrijp ik de het. Het is het constante gevoel van oorlog: die op het punt staat te beginnen, of net is afgelopen. Sinds mijn Aliyah heb ik al vijf of zes oorlogen meegemaakt. Gemiddeld is dat elke drie jaar een oorlog! Om nog maar te zwijgen over het feit dat er tussen twee oorlogen ook willekeurig terreurdaden worden gepleegd, overal in Israël. Oorlog brengt frustratie en onzekerheid voor iedereen. Zelfs als een gelovige God volledig vertrouwt, verlost dat hem niet van de pijn en het lijden van de verschrikkingen van de oorlog. Voor Israëli’s is het effect van het leven met deze realiteit. dat je de neiging hebt om in het heden te leven en voluit van het leven te genieten – tot de volgende (helaas) onvermijdelijke oorlog.
In het afgelopen anderhalf jaar moesten wij in Israël aan veel dingen aanpassen. Iets meer dan een jaar lang was dit vanwege de covid19 – pandemie, net als voor de rest van de wereld. De pandemie sloot ons op in onze huizen, ontnam ons de mogelijkheid om samen te komen en God te verheerlijken in gemeenten. Vrienden en familieleden te ontmoeten, persoonlijke studies bij te wonen en deel te nemen aan congressen. Het beperkte ons op zoveel manieren, maar gelukkig niet in alles. Toen het erop leek dat we het einde hiervan naderden, bevonden we ons plotseling midden in een oorlog.
Wij in het Caspari Center, en onze lokale bestuursleden, hebben de hartenwens om de gelovigen in Yeshua te dienen, met name in deze ongelooflijk moeilijke tijden. We waren al begonnen met het bieden van hulp en ondersteuning aan Sabbat Schoolleraren door een online cursus aan te bieden toen de pandemie toesloeg. Een paar maanden later kwam de Raad van Advies voor ons Sabbat School Bestuur bijeen op Zoom, om te bidden en te brainstormen, over hoe we in deze specifieke tijd een bijdrage konden leveren aan het Messiaanse lichaam.
Tijdens de eerste maanden van de pandemie ging iedereen al snel communiceren via Zoom. Nog maar weinig leerkrachten in het kinderwerk realiseerden zich toen dat het mogelijk – zelfs aan te raden – was om kinderen les te geven via Zoom om zo in contact te blijven met de kinderen uit de gemeente. Dus moedigden wij ze aan om over te stappen op Zoom, en gaven ze instructies hoe ze kinderen les konden geven via dit platform. Docenten die al ervaring hadden met het gebruik van Zoom, deelden graag hun expertise. Zo hielden we ons eerste seminar – over Zoom – in Zoom!
Er verstreek meer tijd en de pandemie eindigde niet; integendeel, het verspreidde zich. Kinderen zaten thuis in lockdown en brachten het grootste deel van de tijd op internet door. We realiseerden ons dat we ouders op de gevaren van een open en ongecensureerd internet moesten wijzen. Nogmaals, de Heere heeft ons geleid. We hebben een cyberbeveiligingsspecialist ingeschakeld om leraren en ouders de ‘Tien Geboden’ van cyberbeveiliging uit te leggen. Hij had deze opgesteld om kinderen veilig toegang tot sociale media en internet (in het algemeen) te geven. Over hoe trauma’s te voorkomen en waar ze heen moeten voor hulp bij trauma’s. De Zoomworkshop was erg nuttig voor ouders, en velen van hen zeiden: “Als ik dit eerder had geweten, hadden mijn kinderen minder problemen gehad!”
Daarna volgde een Zoomseminar voor ouders, gegeven door gelovige maatschappelijk werkers die zich bezighouden met kinderproblematiek. Zij gaven de ouders praktisch advies over onderwerpen zoals: hoe te bepalen of een kind getraumatiseerd is, hoe moeilijke gesprekken op de juiste manier te beginnen, hoe bepaalde problemen op te lossen, enz. De realiteit staat ons niet toe om te verslappen. Integendeel, het dicteert zijn eigen regels en eist dat we ons aanpassen. In plaats van persoonlijke ontmoeting ontmoeten we elkaar nu online. In de plaats van onze gebruikelijke seminars voor Sabbat Schoolleraren, hebben we zo hulp en ondersteuning geboden aan ouders. Mijn oprechte gebed en verlangen is dat de Almachtige ons helpt altijd klaar te staan ??voor verandering, om een ??snelle en tijdige reactie te geven aan de mensen die we dienen.

We hebben uitgekeken naar de herfst en naar onze komende Bijbelscholen. Maar helaas verplichten nieuwe overheidsvoorschriften ons nu van elke inkomende reiziger om een ??week in quarantaine te gaan. Daarnaast lijkt het erop dat er tijdens de Grote Feestdagen in september nog een lockdown kan zijn. Dit is een harde klap voor onze Bijbelschool en voor de jonge Noren die half september naar Israël wilden komen.

We blijven optimistisch over onze aanstaande cursus ‘Jezus ontdekken in Zijn Joodse context’, gepland voor mei 2022. Deze studiereis zal predikanten, Bijbelleraren, zendingswerkers en theologiestudenten de ervaring van hun leven geven. Terwijl ze door Jeruzalem en Galilea reizen, zullen ze een dieper begrip krijgen van de Bijbelse tekst, de joodse wortels van het christelijk geloof en de sociale en religieuze context van Jezus en de vroege kerk. Daarnaast zullen de deelnemers kennis maken met lokale Messiaanse en Arabische gelovigen, waardoor ze meer inzicht krijgen in de theologische en politieke uitdagingen waarmee lokale gelovigen worden geconfronteerd. Deze ervaring is van onschatbare waarde voor iedereen die het Woord van God bestudeert en communiceert.

Wij wensen u een goede gezondheid en dat de Heer over u zal blijven waken!
Elizabeth E. Levy, directeur van Caspari Center