CASPARI CENTER | Nieuwe leden

Even voorstellen

Mijn naam is Carrie Eckmann.

Ik ben deze zomer bij het Caspari Center aan de slag gegaan als administrateur. Ik heb genoten van het leren kennen van verschillende aspecten van het werk dat het Caspari Center doet met Israëlische gelovigen en christenen die hier vanuit het buitenland komen studeren. Ik vind het ook leuk om de bezoekers en Bijbelstudenten te ontmoeten die naar het centrum komen. Ik ben opgegroeid in de VS en emigreerde enkele jaren geleden met mijn familie naar Israël. In mijn vrije tijd houd ik van wandelen en reizen, en tijd doorbrengen met vrienden.

Ik ben pastor Tuisku Winter.

Ik woon in Kokkola, Centraal-Österbotten, Finland, samen met mijn vrouw, Annukka, en drie kinderen: Onni (11 jaar oud), Toivo (9 jaar oud) en Noomi (6 jaar oud).

In mijn jeugd ervoer ik Gods vernieuwende roeping als iets persoonlijks en tegelijkertijd kreeg ik ook een roeping om predikant te worden. Het onderwijzen van Gods Woord, gebed en het toerusten van de kerk liggen mij na aan het hart. In het begin van mijn carrière werkte ik in twee lutherse parochies. De afgelopen tien jaar was ik regionaal directeur van de Finse Lutherse Missie in Centraal-Österbotten.

Als gezin zochten we naar een mogelijkheid om deel te nemen aan de bediening in het buitenland, en onze sterke wens was om vrijwilligerswerk te doen in Israël. Rond dezelfde tijd had Caspari Center een theologische vrijwilliger nodig. Ons gezin kon een paar maanden bij het Caspari Center komen werken. Sinds we hier zijn, geef ik les aan Noorse Bijbelschoolstudenten en heb ik zelf ook deelgenomen aan de lezingen. Naast het helpen in het centrum, is mijn doel voor mijn tijd in Israël om mijn kennis van de Bijbel en de Joodse wortels van ons geloof te verdiepen.

Caspari Center heeft een goede sfeer, en in het midden van al het lawaai en de drukte van de stad, is de plaats als een oase. Het centrum ondersteunt Messiaanse gemeenten en onderwijst de betekenis van Israël en de Bijbel aan bezoekers uit veel van de Scandinavische landen. Deze onderwerpen zijn ontzettend belangrijk!

Mijn naam is Helena

en ik ben de nieuwe vrijwilliger bij Caspari Center for Biblical and Jewish Studies in Jeruzalem! Ik was hier in maart met mijn Bijbelschool, en zelfs toen voelde ik dat er iets heel speciaals was aan deze plek, dus ik kwam terug. Ik ben 23 jaar. Ik houd van schrijven en ik zing ook. Het afgelopen jaar heb ik de Bijbel bestudeerd in Trondheim, en nu ben ik hier in Israël om te leren van de cultuur waarin het zich afspeelde. Bij Caspari doe ik vooral administratief en bibliotheekwerk. Ik hoop u hier ooit te zien!

We zijn blij

De zomer ligt nu achter ons, net als de ‘Hagim’ – de herfstfeesten van Israël – het Bazuinenfeest, de Grote Verzoendag en het Loofhuttenfeest. Het beruchte virus is er nog steeds, wat kan worden aangetoond door incidentele nieuwsberichten over de aantallen geïnfecteerden. Maar ondanks dat staat Israël volledig open voor reizen – iets wat we na twee jaar beperkingen niet meer als vanzelfsprekend beschouwen. Het Caspari Center is blij dat we ons werk met zowel lokale gemeenten als christenen uit andere landen kunnen voortzetten.

Shabbat School Ministry – Ons kroonjuweel

Ons online platform voor het trainen van Shabbat School-leraren bevindt zich nu in de laatste fase van de voorbereidingen om het te lanceren. We hebben in 2019-2021 online een pilotcursus gegeven en zijn vervolgens begonnen met het bouwen van een online platform genaamd “I Want to Teach” dat alle videolessen bevat die we eerder hebben gemaakt. Het Moodle-platform is voorbereid door Margarita, onze projectcoördinator, en Daniel, een briljante 17-jarige Deense vrijwilliger die we het afgelopen jaar hebben mogen helpen met vele computer- en internetgerelateerde uitdagingen.

Samen met Debby Nalbandian, directeur van Medallion – onze partner in deze onderneming, heeft Margarita lange uren besteed aan het beoordelen van de video-inhoud. De feedback die we hebben ontvangen van studenten in onze pilotgroep is zeer bemoedigend, dus we zijn ervan overtuigd dat dit project de tijd en energie waard is die nodig is om het eindproduct iets te maken waar we trots op kunnen zijn.

Nieuwe stafleden

First:Israel – onze partner in de NCMI-familie van bedieningen – stuurt opnieuw Bijbelschoolstudenten naar het Caspari Center. Dit najaar hebben we een nieuwe leraar die hen samen met ons onderwijst – pastor Tuisku Winter uit Finland is hier samen met zijn vrouw en drie kinderen als vrijwilliger van de Finse Lutherse zending. Hij brengt een schat aan ervaring met zich mee in het onderwijzen van de Bijbel, waar Caspari Center for Biblical and Jewish studies grotendeels over gaat, dus het past perfect.

Helena, onze andere nieuwe vrijwilliger maakte afgelopen voorjaar deel uit van het First:Israel-programma en zag Caspari Center niet alleen als een plek die onderwijs gaf over de Joodse wortels van het geloof, maar ook als een plek om zelf te dienen. Dit najaar is ze terug in Israël, ten dienste van haar mede-Noren die net zo graag het land en de woorden van Jezus willen verkennen zoals zij nog maar kortgeleden.

We hebben ook een nieuwe beheerder die in juni is begonnen, Carrie Eckmann. Carrie heeft de dingen op kantoor heel snel kunnen reorganiseren en is ons nieuwe, lachende gezicht dat Caspari Center vertegenwoordigt voor de buitenwereld. Carrie, Tuisku en Helena stellen zich verderop voor.

Het publiciteits onderzoek

In februari publiceerden we de resultaten van onze twee enquêtes onder Jezus-gelovige Israëli’s en Messiaanse gemeenschappen. Dit 500 pagina’s tellende boek bevat een enorme bibliografie, index en woordenlijst en is niet alleen bedoeld voor Israëlische gemeenteleiders, maar ook voor geleerden, waaronder theologen, missiologen en experts op het gebied van messiaans jodendom. In augustus presenteerde David Serner de resultaten verkregen door ons onderzoek op het 18e Wereldcongres voor Joodse Studies, gehouden aan de Hebreeuwse Universiteit in Jeruzalem. Ongeveer 1600 professoren en onderzoekers reisden naar Jeruzalem om het nieuwste onderzoek met betrekking tot het Jodendom wereldwijd te presenteren, te beluisteren en te bespreken, en we zijn er trots op dat we hebben bijgedragen door een geavanceerde bron te bieden over een klein, maar belangrijk deel van de Joodse gemeenschap van de wereld. Een direct gevolg van deze presentatie was een lang interview met David Serner door Dr. Nehemia Gordon, een Karaïtische Jood, op de podcast Hebrew Voices.

De 40e verjaardag van het Caspari Center

Last but not least vieren we dit jaar het 40-jarig jubileum van het Caspari Center. We willen de Heer danken voor wat Hij heeft gedaan door de bediening waar we deel van hebben mogen uitmaken. Dit is ook een perfecte gelegenheid voor ons om Hem te bedanken voor onze vele trouwe gebedspartners en donateurs. Zonder uw steun hadden we niet tientallen jaren vrucht kunnen blijven dragen. Ontvang alstublieft onze oprechte dankbaarheid!

Met zegeningen namens de Caspari Staf,

Alexander Goldberg