HaGeFen | Pioniers gehuldigd

Beste gebedspartners,

Soldaten
De Grace & Truth gemeente stuurt al bijna twee decennia lang Poerim naar alle Messiaanse soldaten. Eti Zadok heeft toezicht gehouden op dit prachtige project sinds 2007. In de beginjaren waren er ongeveer 30 tot 40 soldaten uit alle de gemeenten in het hele land die in verschillende eenheden dienden. Dit jaar stuurden we 240 pakketten, en de gemeente geeft ze elk jaar twee boeken naast het andere lekkers dat in de Poerim-pakketten is verpakt. Dit jaar waren ons “vers van de pers” boek uitgegeven door HaGefen, ‘Wat betekent het om opnieuw geboren te worden?’ door R.C. Sproul en ‘Christus kennen’ van Mark Jones de twee boeken die alle 240 soldaten ontvingen. Wij zijn dankbaar voor mooie samenwerking die we hebben tussen de kerk en onze uitgeverij.

Oeganda
Ongeveer een maand geleden deelde een van onze medewerkers gegevens over het humanitaire werk dat wordt gedaan door sommige Israëli’s in Oeganda. De kern van het werk is het bieden van onderwijs voor kinderen die niet thuis kunnen wonen en hen in staat stellen om naar school te gaan om hen een betere toekomst te garanderen. Het idee was om hen 100 kleurboeken over het boek van “Noach” dat HaGefen had gepubliceerd te schenken. Er moest echter een nieuw ontwerp gemaakt worden om het geschikt te maken voor de Engelse taal zodat het van links naar rechts wordt gelezen, in het Hebreeuws is dat van rechts naar links. Er was tijdsdruk omdat we het in vier dagen klaar moesten hebben, want een van de leden van de groep zou naar Oeganda vliegen en wilde de boekjes meenemen Vandaar de tijdsdruk, maar we hadden het in vier dagen klaar. Vier van ons kleine team gingen ermee aan de slag en we waren in staat om het op tijd af te hebben en te printen. Wij ontvingen foto ’s en bedankbriefjes van de organisatoren, en de glimlach op de gezichten van deze dierbare kinderen zeggen alles.

Huldiging van de pioniers
Een van de dingen waar HaGefen de afgelopen jaren bij betrokken is geweest, is het eren van die pioniers die een groot deel van hun leven hebben gegeven om de weg vrij te maken voor het evangelisatiewerk in Israël. In het verleden hebben we twee boeken hierover gepubliceerd. Het ene vertelt het verhaal van een Finse pionier Kaarlo Syvanto die, vóórdat de staat Israël werd gesticht, geloofde dat spoedig de dag van wederkomst van Christus zou komen en hij emigreerde daarom naar Israël in de jaren 1930 om het land daarop voor te bereiden. Gedurende zijn leven distribueerden hij en zijn zoon, Olavi Syvanto, waarschijnlijk honderdduizenden Bijbels in veel talen in Israël. Het tweede boek is het verhaal van Albert en Ruth Nessim en hun bediening in Nahariya, in het puntje van Israël niet ver van de Libanese grens. In januari zijn we begonnen aan de biografie van Phillip Meyer, en het zal binnenkort worden gepubliceerd. Daarnaast ook nog aan een boek van een Israëlische Ethiopische dame met haar verhaal over de ontsnapping uit Ethiopië naar Jeruzalem, en we zullen dat publiceren het in het Amhaars, Engels en Hebreeuws. Wij zijn ook bezig met het publiceren van een boek dat Judy Pex heeft geschreven. John en Judy Pex zijn gelovige lokale pioniers die het Shelter Hostel in Eilat openden in 1984 en ze zijn al vele jaren trouwe getuigen van Christus geweest. We hopen de Hebreeuwse editie ervan de komende maanden te voltooien. Het is bemoedigend om te zien dat er meer en meer Israëli’s zijn die de geschiedenis van de kerk en hun gezinnen in een boek opslaan voor de toekomstige generaties, om hun verhaal, zij het op een andere manier, te verbinden met de eerder genoemde herdenkingsdagen, zij het op een andere manier dan de eerdergenoemde Kaarlo en Maire Syvanto, Berit Meyers, Albert en Ruth Nessim en John en Judy Pex.

Plannen
Op dit moment werken we aan 18 verschillende projecten die in verschillende stadia verkeren. Sommige hiervan zullen in de komende weken worden gedrukt, en anderen zoals ‘The MacArthur Study Bible‘ zullen veel langer tijd in beslag eer ze klaar zijn. In onze laatste nieuwsbrief schreven we over het boek ‘Christus kennen’, door Mark Jones, de voorganger van Faith Gereformeerde Presbyteriaanse Kerk in Vancouver, Canada. We hebben het boek al gedrukt in het Hebreeuws en Russisch en de Arabische versie kan binnenkort ook worden gedrukt. Het tweede deel van de cruciale vragen van R.C. Sproul, ‘Can I Trust the Bible?’ wordt vertaald, en we hopen nog vier van deze “cruciale” boekjes te kunnen vertalen en uitgeven. We willen ook de derde en gewijzigde editie van ‘God kennen’ door J.I. Packer drukken. Een belangrijk project waar we aan hebben gewerkt is het verstrekken van boeken voor predikanten en voor de kerkbibliotheken. Onlangs hebben we $ 350 aan boeken aan een nieuwe kerk, die is gestart in Jeruzalem, gegeven. Vier andere kerken in het uiterste noorden van Israël hebben kopieën ontvangen van al onze commentaren en discipelschapsboeken. We zien dit project als een van de belangrijke uitdagingen van onze publicates als we kerkleiders uitrusten met goede en degelijk literatuur die de kerk van Christus kan versterken. En tot slot, na het overslaan van 2021-22 toen we onze 16 maanden kalender niet konden voorbereiden, zijn we begonnen aan die voor het kalenderjaar 2022-23, en we hopen het in juli klaar te hebben. Sinds het begin van het jaar hebben we 350 boeken verkocht en hebben er nog eens 1600 gratis weggegeven. David blijft lesgeven in andere delen van de wereld via Zoom en leidt en ondersteunt verschillende nationale gemeenten.


Een persoonlijk bericht van David
De meesten van u hebben inmiddels gehoord van mijn hartaanval op 4 januari die mij en de familie verraste. Maar dankzij de Heere was de timing en de plaats waar het gebeurde zo bepaald dat ik binnen anderhalf uur in de katheterisatiekamer was. Er werden een paar stents in mijn hart gezet en er was niet veel schade aan de hartspier. Ik ben hersteld en ben de laatste maanden weer aan het werk, maar nu probeer ik beter voor mijn lichaam en hart te zorgen! Bovendien werd ongeveer een maand geleden bij Eti darmkanker vastgesteld, wat ons ook verraste. Gelukkig is de kanker onder controle en op 9 mei is ze geopereerd om de tumor en een deel van de dikke darm te verwijderen. Alstublieft gedenk haar in uw gebeden, want het herstel zal een lang proces zijn en we moeten nog ontdekken wat voor soort kanker het is en in welk stadium het is. Dan zal de oncoloog beslissen over de behandeling die gaat volgen. Uw gebeden namens haar en de familie Zadok wordt zeer op prijs gesteld.

David Zadok, namens het HaGefen-team