NAHARIYA MESSIANIC CONGREGATION

Nahariya is vernoemd naar de rivier die dwars door de hoofdstraat stroomt. Nahar is in het Hebreeuws rivier. In januari hadden we hier een overstroming. Veel regen, waar we gewoonlijk om bidden, maar ditmaal was het wel erg heftig! Vroeger gebeurde het bijna iedere winter dat de winkeliers het modderige water uit hun winkels moesten vegen. Maar dan was het vaak weer snel verdwenen en kon men de volgende morgen gewoon weer door de straat lopen. Nu kwam een paar dagen later een tweede “tranche” en werden we harder getroffen. Heel wat kerkleden kwamen lange tijd vast te zitten en moesten met tractoren, brandweerauto’s of met hulp van het leger worden weggehaald. Toen een jonge man een familie uit hun auto wilde redden werd hij door de stroom meegevoerd. Men begon meteen een zoektocht en na een tijdje vonden ze zijn lichaam op het strand waar de rivier in de zee uitkomt. Het was een grote schok. We begrepen nu dat een kanaal dat overstroomt of waterleidingen die overlopen niet iets zijn om over te lachen, de douches van zegen kostte ons een mensenleven.

Niet lang na de overstroming kreeg ik een telefoontje van een jonge vrouw die met een groepje van 15 religieuze en seculaire meisjes langs wilden komen om wat te leren over de Messiaanse gelovigen en hun geloof. Het moest wel gratis zijn. Ik zei natuurlijk ja. Ik maakte een klein programma en kocht wat drank en eten in. Ik dacht wat eten 15 meisjes nou. Toen het zover was vroeg ik mij af of ik haar verkeerd begrepen had. Het waren namelijk 35 tot 40 jongens en meisjes die net klaar waren met wandelen in de omgeving en hun dag wilden afsluiten met een lezing. Ze gooiden hun spullen op een hoop en vlogen op het eten af. Het was in een ogenblik verdwenen. Ze zetten thee en koffie, gebruikten het enige toilet en luisterden aandachtig. De lezing ging goed. Ik zorgde ervoor het vooral informatief en niet primair evangelisatie zou zijn. Ik begon met het evangelie duidelijk uit te leggen. Het belangrijkste van ons geloof is dat ze moeten weten dat Jezus de Messias is, de Zoon van God. Dat Hij voor onze zonden aan het kruis is gestorven. Dat we allemaal zondaren zijn die hun slechte daden niet kunnen compenseren door te proberen om het goede te doen maar dat ze verzoening voor hun zonden nodig hebben. Dat is wat Christus voor ons doet in Zijn sterven, verzoening voor ons verkrijgen, voor allen die in Hem geloven. Ik vertelde het verhaal van Jezus, waarom Hij werd verworpen, Zijn opstanding, Zijn voornaamste onderwijs en sprak over de gemeenschap van gelovigen in Israël en onze benadering van de moderne problemen. Ze hadden heel veel vragen. Verschillende namen een gratis Nieuwe Testament en andere literatuur in ontvangst. Dank God voor deze gelegenheid! Ik hoop dat dit vaker gebeurt.

De gemeente is wat gegroeid en er zijn nu ongeveer 35 leden wat mij verwondert. Soms zijn er meer omdat er dan gasten bij zijn. Meer mensen, meer blijdschap, meer hulp, meer voedsel, meer kameraadschap en plezier! En nu willen we aan de renovatie beginnen zoals we van plan waren want we hebben hiervoor een donatie ontvangen. Onder de nieuwelingen zijn gelovigen die de plaatselijke gemeenschap zoeken. Er is een mevrouw die in het geloof was opgegroeid en nu is teruggekeerd en ook haar familie tot geloof probeert te brengen. En er is een jonge man uit Nahariya die een half jaar geleden tot geloof is gekomen door de YouTube video’s van ONEforISRAEL. Hij zag ons uithangbord en keek op onze website. We hopen dat er meer van deze mensen uit Nahariya zullen volgen.
Michael

Naar alle artikelen