De lockdown beperkt ons om erop uit te gaan. Er zijn maar heel weinig vergaderingen met fysiek aanwezige mensen, maar er zijn tal van telefoon- en Zoom-oproepen. De omstandigheden waarin we nu leven zullen niet eeuwig duren. We vinden bemoediging in Psalm 30: 5: “Wenen is er in de nacht, maar vreugde komt in de ochtend.”
Op de avond van 27 maart begon het Joodse Pascha voor het jaar 5781. Ongeacht de beperkingen zullen we de Sederavond vieren, we zullen nog steeds Jezus vieren als het Lam van God. Meer dan 2000 jaar geleden gaf Yeshua zoveel op tijdens Zijn laatste Pascha op aarde. Tijdens de eerste dagen van het Pascha droeg Hij het kruis en overwon hij het graf. Daarom is Hij alle lof en eer waardig.

Momenteel lees ik een klassiek boek over het onderwerp ‘gebed’ geschreven door E.M. Bounds. Wat Bounds over gebed schrijft, is zo sterk en overtuigend. Bounds benadrukt de noodzaak om God te vragen wat we echt nodig hebben en om veel te bidden. God zegt expliciet: ‘Roep mij aan en ik zal antwoorden’. Er zijn geen beperkingen, geen hindernissen in de manier waarop God de belofte nakomt. God verbindt zich plechtig om gebeden te beantwoorden. De mens moet naar het antwoord zoeken, geïnspireerd worden door de verwachting van het antwoord, en kan met nederige vrijmoedigheid het antwoord eisen. God, Die niet kan liegen, moet wel antwoorden.
Als ik terugkijk op het afgelopen jaar en de manier waarop de Heere mijn gebeden en de gebeden van anderen heeft verhoord, word ik bemoedigd. Ik wil meer bidden voor de uitbreiding van het Koninkrijk van de Heere en voor het bereiken van meer mensen met de liefde van Messias Yeshua. Wanneer de traditionele methoden van evangelisatie beperkt zijn, is veel gebed en nieuw denken vereist.

Om aan de nieuwe eisen en uitdagingen te voldoen, zullen we onze website Kehilat Or Hagalil – Light of Galilee Congregation opnieuw lanceren. We zijn een format aan het ontwikkelen dat de brede gemeenschap in West-Galilea zal aanspreken. We willen het delen met joodse, christelijke, moslim, druzen en andere gemeenschappen die we iets te bieden hebben. We zullen de liefde van Messias Yeshua in het Hebreeuws en Arabisch delen. Bid dat onze webontwikkelaar Peter, en degenen die hem helpen, de creativiteit zullen hebben om onze visie en zorg aan veel mensen over te brengen.

Met de versoepeling van de beperkingen gingen honderden Israëlische jongeren eropuit om over het Israël Trail (een wandelpad van Noord naar Zuid) te wandelen. Al meer dan een jaar hebben deze jonge Israëli’s huisarrest en kunnen ze niet naar het buitenland reizen om te gaan wandelen en te reizen. Internationaal reizen is nog steeds beperkt, dus de volgende beste optie om naartoe te gaan is de Israël National Trail. Mijn goede vrienden, John en Judy, belden me om te vertellen dat hun jeugdherberg in Eilat uit zijn voegen barstte van de enthousiaste Israëlische wandelaars en of ik wilde komen helpen. Dit was een aanbod dat ik niet kon weigeren!
Hun jeugdherberg ligt aan de zuidkant van het pad en ze bieden een gratis overnachting aan voor iedereen die in Eilat begint. De Jeugdherberg heet ‘The Shelter’ en staat al decennia bekend als een Messiaans Centrum. Het veranderen van mijn schema was niet moeilijk nu we uit de lockdown kwamen. Dus ik reed de 483 km naar Eilat om 5 dagen te helpen. Ze wilden dat ik beschikbaar zou zijn om met deze jonge enthousiastelingen te praten over mijn avonturen op het pad en, nog belangrijker, om over Messias Yeshua te vertellen. Beide gesprekspunten kwamen ruim aan bod toen ik hier in Eilat was.

Nu het vliegveld mogelijk weer opengaat betekent dat voor Jeannie en mij dat we naar de Verenigde Staten zullen vertrekken naar onze kinderen en kleinkinderen. Omdat we allebei het vaccin hebben gekregen, vinden we het veilig om te reizen. Ik zal ook proberen om in sommige kerken in Kentucky en Ohio te spreken, voor zover de situatie het toelaat.
De uwe in Jezus,
Efraim en Jeannie Goldstein