Or Hagalil | Hoe wij de feesten vieren

Beste vrienden, Shalom! – ! שלום

Zegen en vrede voor jullie de komende periode. Ik hoop dat de zomermaanden u een kans hebben gegeven op wat rust en vrede.

We zijn in de maand Rosj Hasjana (het Feest van Trompetten) – Joods Nieuwjaar. Op de avond van 25 september is de start van deze serie feestdagen. Volgens de Joodse kalender zal het nieuwe jaar 5783 – תשפ״ג zijn.

In Leviticus 23:23-24 staan enkele wetten en vereisten voor het Bazuinenfeest. Joodse mensen beschouwen dit als het begin van het nieuwe jaar. Bijbels gezien was dit feest een tijd van tien dagen van gebed en berouw voor de grote en heilige grote grote verzoendag – Jom Kippoer (יום כיפור).

Volgens de Schrift was het belangrijkste symbool voor het feest een ramshoorn.  Naarmate de traditie zich ontwikkelde, zijn andere gebruiken, rituelen en symbolen toegevoegd om de betekenis te verrijken. Natuurlijk zou het geen Joodse feestdag zijn als er geen eten, familie en vrienden rond de eettafel waren verzameld!

Op de eerste avond van Rosj Hasjana verzamelt iedereen zich rond een prachtig gedekte tafel. Het gaat niet alleen om een goede maaltijd, maar veel van de voedingsmiddelen hebben ook een symbolische betekenis. Op elke tafel staat de gevlochten gebakken challah en voor deze periode is deze in een cirkel gevormd. Het cirkelvormige brood vertegenwoordigt de cyclus van het leven die elk nieuw jaar begint. Ernaast staat een bord gesneden appels met een plas honing. Vers gesneden appels worden in de honing gedoopt en een gebed gereciteerd. De zoetheid van de appels en honing vertegenwoordigt de hoop op een zoet en gezond jaar.

Dan zijn er twee items die ongebruikelijk zijn, maar in veel huizen in Israël te vinden zijn.  Het zijn een viskop en een granaatappel. Zeker naast de andere items zijn het niet zo smakelijke elementen als de challah, appels, honing en andere smakelijke gerechten.

Rosj Hasjana is het ‘hoofd van het jaar’ en de viskop symboliseert dat we aan het begin van het jaar staan. In veel Joodse legendes zijn vissen ook traditioneel een teken van parnasa of welvaart. Dus de viskop symboliseert, in deze legendes, dat we aan het hoofd van ons geluk en onze welvaart in het jaar moeten zijn. Dat is de simpele verklaring.

Het laatste item is een open felrode granaatappel. In de moderne tijd genieten we van deze ongewone vrucht vanwege zijn medicinale en gezondheidsvoordelen. Het zit boordevol voedingsstoffen en zit vol met belangrijke antioxidanten. Het wordt zelfs beschouwd als een ‘superfood’ door de gezondheidsliefhebbers van vandaag.

In bijbelse tijden en in de Joodse cultuur is er echter veel betekenis aan de granaatappel. Het werd beschouwd als een van de zeven soorten fruit en granen (Deuteronomium 8:8). Het was een vervaardigd ornament dat aan het gewaad van de Hogepriester van Israël moest hangen (Exodus 28:33-34).

De granaatappel wordt geoogst in het herfstseizoen in Israël en bevat honderden zaden. In feite zijn er volgens de Joodse traditie 613 zaden die overeenkomen met het geloof dat de Wet van Mozes 613 geboden (Mitswot) bevat.

Na een geweldige maaltijd en familietijd op de avond van Rosj Hasjana, worden de volgende twee dagen doorgebracht in de synagoge in intens gebed en contemplatie. Er worden gebeden tot de Here God aangeboden, waaronder belijdenis, bekering, de hoop op vergeving en zegeningen in het nieuwe jaar. Dan zijn er de ‘Tien Dagen van Ontzag’ die culmineren op het Jom Kippoer, de Grote Verzoendag die dit jaar op 5 oktober valt.

Sinds de dagen van weleer zijn de Joodse tradities met betrekking tot de Hoge Feestdagen niet veranderd. Joodse mensen zoeken de Here God voor vergeving en zegen in het komende jaar met gebed, naastenliefde en goede daden. We weten dat de vergeving die wordt gezocht alleen kan worden gevonden in de verzoenende liefde van de Messias Yeshua.

Tijdens de Hoge Feestdagen voeren wij in onze gemeente onze inspanningen op in outreach, gebed en zorg voor ons Joodse volk wereldwijd. Dit jaar worden speciale inspanningen geleverd om te zorgen voor die Oekraïense Joden die gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten en hun toevlucht te zoeken in Europa en Israël.

Zelfs in Nahariyya helpt onze Or Hagalil-gemeente Oekraïense immigranten met speciale geschenkpakketten. Ze worden één keer per week vanuit onze gemeente uitgedeeld door een samenwerkende lokale organisatie.

Deze Rosh Hashanah zijn we in Pennsylvania waar we het nieuwe jaar zullen vieren met onze kinderen en onze kleinkinderen. Onze gedachten en gebeden zijn bij onze Or Hagalil Congregatie en onze mensen in Israel. Terwijl we uitkijken naar het nieuwe jaar, bid alstublieft mee voor: 

  • Onze Or Hagalil Gemeente omdat er veranderingen op komst zijn
  • Bediening en outreach in West-Galilea onder de diverse Joodse en Arabische gemeenschappen
  • Efraim’s reis- en spreekschema in oktober

Moge dit nieuwe jaar gevuld worden met de liefde van Yeshua. We wensen u vrede, gezondheid en welvaart. Dank u dat u naast ons staat in steun, gebed en bezorgdheid.

Efraim en Jeannie Goldstein